Bodemonderzoek
Wat je moet weten over een bodemonderzoek
Als je graag de toestand van je bodem kent dan kan je een bodemonderzoek overwegen en kan je een bodemstaal maken en sturen naar de Bodemkundige dienst van België Als je een bodemstaal neemt dan moet dit representatief zijn voor het hele stuk d.w.z. dat je 12 tot 15 stalen neemt per perceel en zigzag zoals de foto aantoont.
De stalen kan je nemen met een gutsboor. Dit is een half open buis die je in de grond steekt en nadien de aarde uit de buis duwt en verzamelt in een pot.
Op de eerste foto zie je een gutsboor, je kan ook zelf een boor maken met een buisje voor electriciteit. Je zaagt dan de onderste 23 cm van de buis half open.
Wie graag gebruik maakt kan mijn gutsboor lenen.
De verzamelde aarde wordt goed gemengd en in een zakje gedaan.
Een doos met uitleg en het zakje kan je kopen in tuincentra.
Op het formulier moet je dan de groenten aanduiden die je wil telen voor de komende drie jaar. Je zal dan precies weten welke meststoffen je moet gooien.
In het verslag krijg je volgende cijfers :
*zuurheidsgraad : zeer belangrijk want als je bodem te zuur is zullen de aanwezige meststoffen niet bij je planten geraken, ze zitten dan geblokkeerd door de slechte zuurheidsgraad *humusgehalte : kan variëren van 2 tot 5 en ook niet te onderschatten want elk jaar verdwijnt er een deel van het humusgehalte en moet je dit opvangen door organisch materiaal aan je bodem toe te voegen
*gehalte aan meststoffen